Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δήμος Αμαρουσίου: Εκδήλωση για τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης αναπτυξιακών προβλημάτων σε ηλικίες μικρές


Στο πλαίσιο του προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων που ξεκινάει για όλους τους Δήμους μέλη το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) με τη στήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ. στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι).
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης αναπτυξιακών προβλημάτων σε ηλικίες μικρές που τα προβλήματα «λύνονται». Τα ίδια προβλήματα σε μεγαλύτερες ηλικίες μένουν δια βίου «άλυτα».
«Το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ υλοποιεί και συντονίζει σε 160 καλλικρατικούς δήμους μια κοινωνική πολιτική μέσα από την πρόληψη, με μία στόχευση: τη διατήρηση του πολίτη υγιή. Το πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου τηςΨυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων κρίνεται υψίστης σημασίας διότι με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος βρίσκεται κοντά στον πολίτη σε μία χρονική περίοδο που ο πολίτης είναι ο μεγάλος απών της ελληνικής Πολιτείας. Το διάστημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού που θα οριοθετήσει στη συνέχεια και το πλαίσιο της σχολικής και μαθησιακής του επίδοσής», τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης.
Η σημασία της πρόληψης στη βρεφική και στην πρώτη νηπιακή ηλικία έχει ιδιαίτερη σημασία διότι σε μικρές ηλικίες ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν, οπότε οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες. Για να προληφθούν, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα της ψυχοκινητικής ανάπτυξης που μπορεί να εμφανιστούν, προληπτικά σε όλα τα βρέφη και παιδιά του Δήμου Αμαρουσίου από 2 μηνών εώς 5 ετών πραγματοποιείται προληπτικός αναπτυξιακός έλεγχος. Στόχος του συγκεκριμένου ελέγχου είναι η πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών σε μία προσπάθεια να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.
Ο έλεγχος γίνεται από εξουσιοδοτημένους επιστήμονες (Master Instructors) με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver II (DDST II) που ελέγχει τις δεξιότητες του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του. Το τεστ είναι αξιόπιστο και έγκυρο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται υπό μορφή συνέντευξης, με ερωτήσεις προς τη μητέρα και το ίδιο το παιδί. Οι ερωτήσεις στη μητέρα αναφέρονται σε δεξιότητες που έχει κατακτήσει το παιδί στη κίνησή του, στη κοινωνική του συμπεριφορά, στην επικοινωνία και στην αυτοεξυπηρέτηση. Ταυτόχρονα ο εξεταστής ζητά από το ίδιο το παιδί να κάνει κατασκευές με τουβλάκια, να ζωγραφίσει, να παίξει με τη μπάλα κατά συγκεκριμένο τρόπο, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να αναγνωρίσει χρώματα και εικόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο εξεταστής παρατηρεί διαφορετικές δεξιότητες και ρωτάει διαφορετικές ερωτήσεις. Απευθύνεται σε όλα τα βρέφη και παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών, που έχουν μητρική γλώσσα τα Ελληνικά.
Τα τεστ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Για πληροφορίες οι γονείς των Δήμων μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ μπορούν να τηλεφωνούν στο 213 2031932 δηλώνοντας ημερομηνία γέννησης και ονοματεπώνυμο, ενώ οι γονείς – δημότες του Δήμου Αμαρουσίου μπορούν να τηλεφωνούν στην Κατερίνα Παπαδοπούλου στο τηλ 213 2031911.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου