Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αντίθετη η ''ΚΑΣΤΑΛΙΑ" για την ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας


Σε λίγες μέρες ξεκινά η «ανάπλαση» της πλατείας Αγίας Λαύρας στο πλαίσιο της βιοκλιματικής ανάπλασης του Κέντρου του Αμαρουσίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 7.195.000 €.
Εμείς, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ», εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας  για τους  παρακάτω λόγους.

1) Η πλατεία Αγίας Λαύρας είναι ήδη μια πλατεία  απολύτως βιοκλιματική ( το καλοκαίρι είναι μια όαση δροσιάς),  αφού είναι η πλουσιότερη σε
φυσική βλάστηση και χώμα πλατεία του Κέντρου. Φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων, ανάμεσα στα οποία νερόφραξους και κάρυες ,ασυνήθιστα για τα δεδομένα των ελληνικών πόλεων δέντρα, που, από μαρτυρίες παλιών Μαρουσιωτών, είχε εισαγάγει και φυτέψει στην πλατεία ο τότε δήμαρχος Ιωάννης (Τζων) Βορρές . Αλλά και όλα τα μεγάλα δέντρα της πλατείας έχουν μεγάλη αξία, αφού είναι αιωνόβια,με μεγάλη διάμετρο και ύψος, που ξεπερνά  τα 20 μέτρα. Τα δέντρα αυτά κινδυνεύουν σήμερα λόγω της υπερύψωσης της πλατείας, γιατί ένα μεγάλο μέρος των κορμών τους θα θαφτεί.
2) Είναι εύκολα προσπελάσιμη απ' όλους και δεν δικαιολογείται  η υπερύψωση της και η δημιουργία σκαλιών.
3) Είναι στρωμένη με μάρμαρα Πεντέλης και είναι απαράδεκτο να αφαιρεθούν για να αντικατασταθούν με πλάκες γρανίτη
4) Είναι το τελευταίο καταφύγιο στο Κέντρο της πόλης μας ( χώρος ηρεμίας και αναψυχής), για τους καθημερινά αυξανόμενους συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

  

     ΕΊΝΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΤΟΥ  ΑΜΑΡΟΥΣΊΟΥ και θέλουμε να παραμείνει έτσι, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ''αναπλάσεις'' των πλατειών μας οδήγησαν στην   αύξηση  των  τραπεζοκαθισμάτων (πλατείες ΗΣΑΠ, Ηρώων και Κασταλίας) και των στεγάστρων με νάυλον «μπερντέδες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου