Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Έρευνα εισαγγελέα στο Δήμο Αμαρουσίου για υπερβολικές δαπάνες και παρατυπίες


Αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για υπερβολικές δαπάνες και παρατυπίες στη διαδικασία του διαγωνισμού κατασκευής δύο πεζογεφυρών επί της Κηφισίας, συνολικού κόστους 2,1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που παρόμοια πεζογέφυρα στον Καρέα του Δήμου Βύρωνα υπολογίζεται ότι κόστισε περίπου το ένα τέταρτο, κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κόντρα στον Καιρό», Λευτέρης Μαγιάκης. Το θέμα της κατασκευής, η οποία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έφτασε και στους υπουργούς Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, από τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ρένα Δούρου και Σοφία Σακοράφα, ενώ προηγουμένως είχε γίνει και
σχετική ερώτηση στη Βουλή από τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι έκαναν λόγο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Έκπτωση 0,6% αντί για 40%
Όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά, δεν υπηρετήθη το κατεπείγον του θέματος, καθώς το έργο ολοκληρώθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2012, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Η δε καθυστέρηση που θα προέκυπτε με την επιλογή της διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού δεν θα ήταν μεγαλύτερη των 15-20 ημερών, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει ο πρόεδρος ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών) Γ. Βλάχος. Τελικά το έργο έγινε με έκπτωση μόλις 0,6%, τη στιγμή που «οι συνήθεις εκπτώσεις που επιτυγχάνονται σε παρόμοια έργα που γίνονται με ανοικτό διαγωνισμό και όχι με προσκλήσεις είναι της τάξεως του 40%-50%».
Όπως επισημαίνει ο Λ. Μαγιάκης, το «υπερβολικό» κόστος στις επίμαχες πεζογέφυρες, σε σχέση με αυτή του Καρέα, δεν δικαιολογείται από τον επιπλέον εξοπλισμό (ανελκυστήρες, φωτισμός και προστατευτικά παράπλευρα πετάσματα). Τη ίδια στιγμή σημειώνει ότι, παρά τις δημόσιες καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει, δρομολογείται η κατασκευή άλλων δύο πεζογεφυρών με παρόμοια διαδικασία.

Κατεπείγον λόγω... αύξησης της κυκλοφορίας στην Λ. Κηφισίας
Το χρονικό κατασκευής των επίμαχων πεζογεφυρών ξεκίνησε στις 20.5.2008 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό με πρόσκληση περιορισμένων εργοληπτικών εταιρειών. Το έργο αφορούσε κατασκευή μίας πεζογέφυρας από την οδό Μεσογείων προς την πλατεία Αγίας Λαύρας και μίας δεύτερης ανάμεσα στα δύο τμήματα της οδού Δημητρίου Γούναρη. Τελικά η τελευταία μετατέθηκε στην οδό Αναβρύτων, απέχοντας μόλις 500 μέτρα από την πρώτη.
Το σκεπτικό που «δικαιολογούσε» το συγκεκριμένο έργο στη διαδικασία του κατεπείγοντως ήταν η δυσκολία στη μετάβαση των κατοίκων της περιοχής του Ανατολικού Αμαρουσίου με το διοικητικό Κέντρο του δήμου, «καθώς η αύξηση της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Κηφισίας επιβάρυνε τη διέλευση των πεζών και οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων, κάποια από τα οποία κατέληξαν και σε θανατηφόρα».

Διορία δύο ημερών στην κατάθεση προσφορών
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αναφορά που κατατέθηκε στον εισαγγελέα, η Δημαρχιακή Επιτροπή αποφασίζει στις 27.8.2008 να διεξαγάγει η ίδια ως επιτροπή διαγωνισμού τον μειοδοτικό διαγωνισμό, καλώντας μόνο πέντε προεπιλεγμένες εργοληπτικές εταιρείες να δώσουν προσφορά μόλις δύο ημέρες μετά την πρόσκληση. Τελικά η δημαρχιακή επιτροπή κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στις 29.8.2008 στη μία εκ των τριών εταιρειών που προσήλθαν. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Λευτέρης Μαγιάκης, η απόφαση αναρτήθηκε εκ των υστέρων στον χώρο ανακοινώσεων του δημαρχείου την 1.9.2008, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούσε και η έγκρισή της από την Περιφέρεια Αττικής στην οποία υποβλήθηκε το έγγραφο αυθημερόν.
«Το γεγονός και μόνο των δύο ημερών που διατέθηκε στους προσκληθέντες εργολάβους για τη σύνταξη και υποβολή της προσφοράς αυτού του έργου αποτελεί την πλήρη απόδειξη περί συνεννοήσεως του δήμου με τους προσκληθέντες εργολάβους σε χρόνο προγενέστερο της προσκλήσεως. Ο χρόνος των δύο ημερών ήταν ανεπαρκής για την εκτίμηση του κόστους ενός εξειδικευμένου και ασυνήθιστου έργου, καθώς επίσης και τη συλλογή των νομιμοποιητικών εγγράφων από μέρους των εργοληπτικών εταιρειών», υπογραμμίζεται στην αναφορά.

Δήμος Αμαρουσίου: Όλα έγιναν νόμιμα
«Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση της κατασκευής των ως άνω πεζογεφυρών ήταν σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον νόμο περί δημοσίων έργων, προεχόντως δε εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και το αίτημα για μείωση των ατυχημάτων», υπογραμμίζει ο Δήμος Αμαρουσίου με έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, πριν από την κατάθεση της εισαγγελικής αναφοράς.
Παράλληλα σημειώνει ότι οι σχετικές αποφάσεις εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, η δε σύμβαση κατασκευής κρίθηκε νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας (υπ’ αριθμ. 226/2009 Πράξη του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου), ενώ προσπάθειες μεμονωμένων κατοίκων να σταματήσουν την προσπάθεια της Διοίκησης απερρίφθησαν από τα αρμόδια δικαστήρια (σχετικές οι υπ’ αριθμ. 250/2010 & 127/2011 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ).
«Τα αναφερόμενα περί δήθεν διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαβλητών διαδικασιών προσβάλλουν βάναυσα και απαξιώνουν όχι μόνο τις προσπάθειες του Δήμου Αμαρουσίου να εξασφαλίσει στους πολίτες του ασφαλέστερη διαβίωση, αλλά και το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη ζωή και σωματική υγεία», αναφέρει ο δήμος.

πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου