Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η κρυφή διάταξη του πολυνομοσχεδίου



Η κρυφή διάταξη του πολυνομοσχεδίου
Η κρυφή διάταξη του πολυνομοσχεδίου

Μια κρυφή διάταξη-βόμβα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την τρικομματική κυβέρνηση. Οι άνεργοι που θα
προσλαμβάνονται για ολιγόμηνη απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες θα εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Η εν λόγω διάταξη αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους να ελπίζουν σε ένα ρουσφέτι για ολιγόμηνη απασχόληση (χωρίς να ονομάζονται καν «εργαζόμενοι» αλλά «ωφελούμενοι») και γίνεται πλέον παραδοχή ότι το Δημόσιο λειτουργεί ως υποδοχέας ανέργων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να πλήττεται άγρια από την ανεργία.
Στην διάταξη που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ περιγράφεται η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων σε δήμους και περιφέρειες υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ που θα ελέγχει την νομιμότητα των προσλήψεων. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ. Στουρνάρας και Βρούτσης, έκαναν αποδεκτή την πρόταση με κάποιες προσθήκες.
Έτσι, στην πέμπτη παράγραφο αναφέρεται: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του πρώτου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «Στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (σ.σ. νόμος Πεπονή για ίδρυση του ΑΣΕΠ) όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση ιθ) ως εξής: «Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που καταρτίζεται από τον ΟΑΕΔ».
Η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του νόμου 2190 περιγράφει τις εξαιρέσεις από το ΑΣΕΠ.
Έτσι, οι κ Στουρνάρας και Βρούτσης προσθέτουν μια ακόμη εξαίρεση στο νόμο Πεπονή από προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. 
Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση σε βουλευτές – ιδίως του ΠΑΣΟΚ – οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «εξαπατήθηκαν».
Ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ αντιτείνουν ότι η ίδια διαδικασία είχε γίνει και επί κυβερνήσεων του Γιώργου  Παπανδρέου, όπου είχαν γίνει 57.000 προσλήψεις με την ίδια διάταξη περί 5μηνων κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, όπως τονίζουν τότε υπήρχαν οι ΜΚΟ ως ενδιάμεσοι οι οποίες τώρα κόβονται. Όπως σημειώνουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν με μοριοδότηση.
Θα δημοσιοποιούν στο ίντερνετ τα προσωρινά αποτελέσματα και κατόπιν θα επικυρώνονται από το ΑΣΕΠ. Σημειώνουν επίσης ότι χθες έγινε και συνεννόηηση με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα οποία διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέλος, διερωτούνταν «ποιοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν, ενώ είχαν ψηφίσει κάτι αντίστοιχο με την προηγούμενη διακυβέρνηση Παπανδρέου».
Σε ανακοίνωση της η Δράση αναδεικνύει επίσης την εν λόγω τροπολογία υπό τον τίτλο «οι εποχές άλλαξαν, ο παλαιοκομματισμός όχι». Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δράσης έχει ως εξής: «Με τροπολογία την ημερομηνία ψήφισης του πολυ-νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να προσλάβουν προσωπικό με πεντάμηνες συμβάσεις και εκτός ΑΣΕΠ. Πρόσχημα είναι η ανακούφιση ανέργων. Δεν διαφέρει σε τίποτε αυτή η τακτική αντιμετώπισης της ανεργίας από τη διακηρυγμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για 100.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Αλλά με δεδομένο ότι οι διαδικασίες προσλήψεων εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και τη μέχρι τώρα πρακτική της τρικομματικής για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, οι αναλογίες, τα 5-2-1 ή 4-2-1 θα βασιλέψουν, ενώ οι συναλλαγές με τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τα ονόματα των προσληπτέων θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει συνδικαλιστική αντίδραση. Φυσικά, πρόκειται για κανονικότατα ρουσφέτια, τα οποία φαίνεται ότι εντείνονται εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν το Μάιο του 2014. Η Δράση αποδοκιμάζει με τον πλέον έντονο τρόπο αυτή τη ρύθμιση, αλλά και την παλαιοκομματική νοοτροπία που σηματοδοτεί και καλεί τους Δημάρχους που υποστήριξε, τον κ. Γιώργο Καμίνη και τον κ. Γιάννη Μπουτάρη, να μην κάνουν καμμία τέτοια ρουσφετολογική πρόσληψη. Ελπίζουμε ότι οι υγιείς δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση θα σταθούν ανάχωμα στον παλαιοκομματισμό, που υψώνει με περισσή αυθάδεια το κεφάλι του».







Πηγή: thepaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου