Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Έκλεισε δυο παιδικούς σταθμούς ο Πατούλης...

 Πηγή : http://newsta.gr/

Την  στιγμή κατά την οποία προβάλει διαφημίσεις πολλών λεπτών από τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας για τη « φιλολαική» κοινωνική της πολιτική, η Δημοτική Αρχή Πατούλη , έκλεισε δυο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.  

Έντονη  ήταν η κριτική που άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ενέργεια της να προχωρήσει στο κλείσιμο δύο παιδικών σταθμών.

Πρόκειται για τους παιδικούς σταθμούς στις περιοχές του Ψαλιδίου και του Άγιου Νικόλαου, με τη διοίκηση να αποδίδει την απόφαση της αυτή, για τον μεν πρώτο στην έλλειψη παιδιών, και για το δεύτερο στο γεγονός ότι ο υφιστάμενος χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ψωρίς όμως η ίδια να έχει φροντίσει μέχρι τώρα να

βρεί άλλο κατάλληλο κτίριο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επισήμανε ότι έως πριν λόγες βδομάδες άλλα

« διαβεβαίωνε» η Δημοτική Αρχή ενώ για τον έναν μάλιστα που κλείνει έχει καταθέσει αίτημα   να ενταχθεί σε πρόγραμμα …χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ
Κάββαλος : …Στόχος
Αναλυτική ενημέρωση πάνω στο θέμα έκανε ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος ο οποίος θέλησε να καθησυχάσει το Σώμα, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος δεν έχει καμιά οικονομική δυσκολία, αλλά υποχρεώνεται να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του παιδικού σταθμού του Ψαλιδίου μόνο, καθώς η περίπτωση του παιδικού σταθμού του Αγίου Νικολάου είναι τελείως διαφορετική. 


Ανέφερε συγκεκριμένα όσον αφορά τον τελευταίο, ότι …στόχος της διοίκησης είναι να βρεθεί άλλο καταλληλότερο κτίριο, αφού ο μισθωτής του ακινήτου δεν προτίθεται να πληρώσει το ποσό που έχει υπολογίσει η τεχνική υπηρεσία ότι χρειάζεται για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.     «Έτσι λοιπόν – είπε- αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να προχωρήσουμε στην εξεύρεση νέου χώρου. Εδώ και πάρα πολύ καιρό ψάχναμε στην πολεοδομική ενότητα Αγίου Νικολάου να βρούμε χώρο να νοικιάσουμε για να γίνει παιδικός σταθμός. Μέχρι στιγμής δεν το έχουμε καταφέρει διότι δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Προχωρήσαμε όμως στην προκήρυξη μέσω εφημερίδων, μήπως το συντομότερο εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για την ενοικίαση και στη συνέχεια τη λειτουργία του παιδικού σταθμού Αγίου Νικολάου». 



Εξήγησε δε ότι ο παιδικός σταθμός του Αγίου Νικολάου δεν μπορούσε κατά συνέπεια να συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό των εγγραφών, διότι αν κάτι δεν πάει καλά μέχρι το Σεπτέμβρη η διοίκηση θα είναι εκτεθειμένη απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να γράψουν το παιδί τους που φιλοξενούνταν στον παιδικό σταθμό του Αγίου Νικολάου σε όποιο παιδικό σταθμό θέλουν, και στη συνέχεια όταν βρεθεί ο χώρος, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αν επιθυμούν το παιδί τους να πάει στο νέο παιδικό σταθμό.  Όσον αφορά τον παιδικό σταθμό του Ψαλιδίου, ο κ. Κάββαλος υποστήριξε ότι έκλεισε λόγω έλλειψης παιδιών, αφού όπως είπε η συγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα δεν είχε πάνω από 14 παιδιά.           Προκειμένου λοιπόν, ανέφερε, να λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός αυτός τη χρονιά αυτή, «αναγκαζόμασταν και στέλναμε παιδιά από άλλες πολεοδομικές ενότητες». 

Έτσι, πρόσθεσε, η διοίκηση δεν μπορούσε να συμπεριλάβει στο νέο της σχεδιασμό τον παιδικό σταθμό του Ψαλιδίου, διότι δεν υπήρχαν νήπια. «Είναι – τόνισε – πάρα πολύ απλό το θέμα και δεν σημαίνει ότι έξω από το κάθε σπίτι μπορούμε να έχουμε έναν παιδικό σταθμό. Άλλωστε οι παιδικοί σταθμοί που θα εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του Ψαλιδίου είναι πάρα πολύ κοντά. Ο ένας είναι της Νεραντζιώτισσας, ο άλλος παιδικός σταθμός είναι στην Αγίου Κωνσταντίνου και Ράλλη. Επομένως έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε αυτά τα παιδιά χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στις εργαζόμενες μητέρες». Διαβεβαίωσε τέλος ότι οι παιδικοί σταθμοί της πόλης θα απορροφήσουν όλα τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. «Το θέμα δεν είναι πραγματικό, είναι πλασματικό και βγήκε, αν θέλετε, με περίεργο τρόπο στη δημοσιότητα» κατέληξε.
Φωτόπουλος : Μας « διαβεβαιώνατε»
Οι εξηγήσεις ωστόσο που δόθηκαν δεν κάλυψαν όπως φάνηκε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.      


 Έτσι, ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θανάσης Φωτόπουλος κάλεσε όλες τις παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους να πάρουν θέση στο ζήτημα, λαμβάνοντας απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. \
«Να δώσουμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το εντέλλεστε στον κ. Πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ να πάρει πίσω αυτή την απόφαση. Να μην κλείσουν αυτοί οι δύο παιδικοί σταθμοί» πρότεινε. Σημείωσε μάλιστα ότι ενώ πριν από τρεις μόλις βδομάδες ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, που απ’ ότι φαίνεται και από την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου είναι ένα πρόβλημα χρόνιο, και αφορά την καταλληλότητα του κτιρίου.    


  Τόνισε λοιπόν ότι το περίεργο είναι, ότι η διοίκηση ανακάλυψε ξαφνικά στα μέσα Ιουνίου ότι ο παιδικός σταθμός στον Άγιο Νικόλαο δεν πληροί τις προδιαγραφές. «Ξαφνικά δημιουργήθηκε το πρόβλημα» αναρωτήθηκε.
 Έθεσε παράλληλα και το ζήτημα των ανέργων γονιών, επισημαίνοντας ότι και εκείνοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, ενώ παρατήρησε ότι αν υπήρχε άρση των εισοδηματικών κριτηρίων θα βοηθούσε στο να υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στον παιδικό σταθμό του Ψαλιδίου. «Μειώθηκε ο πληθυσμός του Ψαλιδίου; Εμείς απ’ ότι ξέρουμε, και τα στοιχεία που έχετε και εσείς και στον απολογισμό, περισσότερα βαφτίσια είχαμε, περισσότερες γεννήσεις είχαμε» σχολίασε.         «Από δικιά σας ευθύνη, πάτε και κλείνετε δύο παιδικούς σταθμούς μέσα στο καλοκαίρι. Θα το καταγγείλουμε στους εργαζόμενους και στις οικογένειες στο Μαρούσι» ανέφερε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. 

«Είναι λίγοι οι παιδικοί σταθμοί. Χρειάζονται και άλλοι παιδικοί σταθμοί στο Μαρούσι για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των ζευγαριών και τα παιδιά να φοιτούν σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς» σημείωσε κλείνοντας.
Μαγιάκης: Άλλα λέγατε πριν 20 μέρες    Το γεγονός ότι πριν από είκοσι μόλις ημέρες η Δημοτική Αρχή διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, τόνισε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κόντρα στον Καιρό» Ελευθέριος Μαγιάκης. «Και ξαφνικά, σήμερα έρχεστε και μας λέτε τα αντίθετα» κατήγγειλε και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ να είναι πιο προσεχτικός και πιο υπεύθυνος όταν ενημερώνει το Σώμα.


«  Τότε γιατί ζητήσατε χρηματοδότηση ;»


Υπογράμμισε ακόμα ότι αν και η λειτουργία του παιδικού σταθμού στο Ψαλίδι αναστέλλεται λόγω έλλειψης παιδιών, ο Δήμος έχει ήδη υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή νέου παιδικού σταθμού στο Ψαλίδι.    «Πότε έχετε δίκιο; Όταν υποβάλατε την αίτηση ή όταν κλείνετε λόγω έλλειψης παιδιών στο Ψαλίδι τον παιδικό σταθμό» αναρωτήθηκε και εξέφρασε τον προβληματισμό του για προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν από τη μεταφορά των παιδιών σε άλλο παιδικό σταθμό.         Τόνισε τέλος ότι από τη στιγμή που όπως φαίνεται, υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, θα πρέπει να γίνονται δεκτά και τα παιδιά των άνεργων μητέρων, κάτι  που δεν γίνεται σήμερα. «Γιατί τα παιδιά των άνεργων μητέρων και των άνεργων οικογενειών δεν έχουν το δικαίωμα στην κοινωνικοποίηση; Μήπως γιατί από εκεί δεν παίρνετε επιδότηση από το ΕΣΠΑ» ρώτησε κλείνοντας.



Πολυχρονιάδης : Λίγα παιδιά λόγω των « προυποθέσεών» σας   Την άποψη ότι μετά τις εκλογές «λύθηκαν» τα χέρια της Δημοτικής Αρχής και προχωράει στο κλείσιμο παιδικών σταθμών, διατύπωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εκτός των Τειχών» Δημήτρης Πολυχρονιάδης. «Πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί για άλλα δεσμευτήκατε προ των δημοτικών εκλογών και άλλα πάτε τώρα να κάνετε» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι αν στις σημερινές εποχές κλείσει μια δομή, θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ξανανοίξει.  Υποστήριξε ακόμα ότι τα παιδιά στην περιοχή του Ψαλιδίου είναι λίγα εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλει η διοίκηση, όπως το να μην γίνονται δεκτά βρέφη ή παιδιά ανέργων.      «Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή εδώ να κόπτεται ότι είναι υπέρ των κοινωνικών παροχών στους δημότες και σκέφτεται και είναι φιλεύσπλαχνη και είναι υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας, και να μας λέει ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι μόνο για τις εργαζόμενες μητέρες» ανέφερε μεταξύ άλλων. Δήλωσε λοιπόν ότι συμφωνεί με τον τρόπο που τέθηκε το θέμα από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος «αυτοί οι παιδικοί σταθμοί που εσείς, κατά τη γνώμη μου, στο κρυφό πάτε να κλείσετε, και χωρίς να αναδειχθεί στην κοινωνία», να παραμείνουν σε λειτουργία. «Πρέπει να βρεθεί λύση οι παιδικοί αυτοί σταθμοί να μην κλείσουν. Αλλιώς θα είστε υπόλογοι και ως Δημοτική Αρχή και ως ΟΚΟΙΠΑΔΑ» κατέληξε.


Κάββαλος: Δεν είναι έτσι Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος , υποστήριξε ότι κάποιοι ή δεν καταλαβαίνουν, ή απλώς προσπαθούν να «ανεβάσουν» το θέμα επειδή είναι πιασάρικο και είναι μια καλή δικαιολογία για να ξεκινήσουν και την καινούργια θητεία.
«Να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα πράγματα είναι πιο απλά» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι το θέμα έτσι όπως αναδείχθηκε από τον Τύπο δεν ήταν έτσι όπως βγήκε από το διοικητικό συμβούλιο και τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ. «Αυτό και μόνο, και όποιος καταλάβει, κατάλαβε» σχολίασε. Συνεχίζοντας ο κ. Κάββαλος υπογράμμισε ότι η διοίκηση ξεκίνησε τη διαδικασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου να γίνει μελέτη για τον παιδικό σταθμό του Αγίου Νικολάου, για το τι πρέπει να γίνει και κατά πόσο είναι ασφαλής και πληροί όλες τις προϋποθέσεις.   «Είδαμε λοιπόν ότι το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο» υπογράμμισε και εξήγησε ότι οι εργασίες είναι τέτοιες, που η διοίκηση θα έπρεπε να κλείσει έτσι κι αλλιώς τον παιδικό σταθμό, ακόμα και αν αναλάμβανε το κόστος. Γι’ αυτό λοιπόν, τόνισε, η διοίκηση προχώρησε με γενναιότητα στην ανεύρεση νέου χώρου, αφού πρώτα όμως προσπάθησε να βρεθεί άλλη λύση. 


Σχολίασε επίσης ότι δεν έγινε κάποια ανακοίνωση, επειδή δεν τον ενδιαφέρει η επικοινωνία αλλά το πρακτικό μέρος. Και το πρακτικό μέρος, σημείωσε, «ήταν να βρούμε λύσεις σύμφωνα με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού και το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα». Έτσι λοιπόν, πρόσθεσε, προχώρησε στην προκήρυξη για την ανεύρεση νέου χώρου για τη στέγαση του παιδικού σταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ενώ διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι θα καλυφθούν τα παιδιά όλων των εργαζόμενων μητέρων. 

Διευκρίνισε δε ότι τα παιδιά άνεργων γονέων με εισόδημα μέχρι 15.000 Ευρώ, εγγράφονται στον παιδικό σταθμό, ανεξαρτήτως αν η μητέρα εργάζεται ή όχι. «Αυτό δείχνει ότι έχουμε την ευαισθησία αυτή απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται σε ανεργία και επιπλέον που τα οικονομικά τους είναι σε κακή κατάσταση» παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι όλες οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς της πόλης. 

«Καταφέρνουμε σαν διοίκηση και παίρνουμε τα παιδιά όλων των Μαρουσιωτών, όλα τα χρόνια, ενώ με τον Καλλικράτη χάσαμε το 50% της δύναμης του προσωπικού» ανέφερε.   Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αμαρουσίου εξακολουθούν να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο. «Ο κανονισμός λειτουργίας δεν έχει αλλάξει.

 Το όριο ασφαλείας δεν ξεπερνιέται ποτέ, αυτό το κρατάμε ως κόρη οφθαλμού οτιδήποτε και να συμβεί. Λιγότερα παιδιά βάζουμε στις τάξεις, περισσότερα δεν βάζουμε ποτέ» επισήμανε. Αναφερόμενος τέλος στον παιδικό σταθμό του Αγίου Νικολάου και τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί, ο κ. Κάββαλος εξήγησε ότι θα φιλοξενηθούν στον παιδικό σταθμό της οδού Θεμιστοκλέους που είναι 200 μέτρα πιο κάτω και η δυναμικότητα του οποίου είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούσε μέχρι τώρα.
 

Πατούλης : «Σεβόμαστε τα χρήματα των δημοτών» Από την κατάσταση που επικρατούσε στους παιδικούς σταθμούς τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης. Όπως ανέφερε λοιπόν, είχε διαπιστωθεί ότι αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, όχι μόνο ήταν ακατάλληλοι για τα παιδιά, αλλά κυρίως ήταν και ανθυγιεινοί. 

«Αμέσως η δική μου εντολή τις πρώτες εβδομάδες της δικής μας διοίκησης τότε, ήταν αμέσως να κλείσει ό,τι επικίνδυνο υπάρχει για τα παιδιά, και βέβαια να γίνει ένας σχεδιασμός λογικότερος που να αφορά τα επόμενα χρόνια για το πώς θεωρούμε εμείς τη φιλοξενία των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και πώς αυτό το έλλειμμα μπορούμε να το καλύψουμε» είπε και πρόσθεσε:
«Νομίζω τα χρόνια πέρασαν, οι δικές μας πολιτικές δικαιώθηκαν, και βεβαίως η αγωνία και η κινδυνολογία που κατά καιρούς υπάρχει ως μια κακή πολιτική για εμάς – παίρνω την προσωπική μου ευθύνη των λεγομένων μου – από κάποιους, συνεχώς δεν τους δικαιώνει αυτή η πολιτική, την οποία ακολουθούν».
 

Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση και συγκεκριμένα για τον παιδικό σταθμό στον Άγιο Νικόλαο, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η διοίκηση προβληματίστηκε για το αν θα έπρεπε να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 60.000 Ευρώ σε ένα ξένο και παλιό κτίριο, που ενδεχομένως στο μέλλον να χρειαστεί και άλλες επισκευές. Χρήματα τα οποία, όπως τόνισε, δεν είναι ούτε δικά του, ούτε όσων έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και κάνουν τους τσάμπα μάγκες. «Είναι χρήματα του Μαρουσιώτικου λαού και εμείς εδώ ήρθαμε για να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο και ορθότερο τρόπο. Όχι για να κάνουμε τσάμπα μάγκες, ούτε πολιτικές ανούσιες» σχολίασε.
 

« Έχουμε τους περισσότερους πανελλαδικά»
Τόνισε λοιπόν, ότι αυτό που έκανε η διοίκηση του ΟΚΟΙΠΑΔΑ ήταν να αναζητήσει μέσα από συγκεκριμένες προδιαγραφές και όρους ένα νέο κτίριο στη συγκεκριμένη πολεοδομική ενότητα, ενώ την ίδια στιγμή αναζητούνται και άλλες λύσεις για την κατασκευή ίσως ενός νέου ιδιόκτητου βρεφονηπιακού σταθμού. 


Όσο για τον παιδικό σταθμό στο Ψαλίδι, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι ήταν από τους παιδικούς σταθμούς με το χαμηλότερο αριθμό παιδιών, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε τετράγωνο να έχει και από έναν παιδικό σταθμό. «Δηλαδή το ζήτημα είναι να υπάρχει παιδικός σταθμός ακριβώς απέναντι;» αναρωτήθηκε. Διαβεβαίωσε δε ότι υπάρχει σχεδιασμός από τη διοίκηση και για την περιοχή του Ψαλιδίου. «Σας καλώ – είπε- σε ποιο Δήμο σ’ όλη στην Αττική, για να μην πω και σ’ όλη την Ελλάδα, υπάρχουν τόσοι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε πυκνότητα πληθυσμού, όπως είναι το Μαρούσι. Σας προκαλώ. 

Επειδή δεν υπάρχουν, για να μην παιδεύεστε πολύ και κουράζεστε, λέω λοιπόν ότι αφήστε να κάνουμε σοβαρά και σωστά τη δουλειά μας, διότι για εμάς δεν είναι εκεί μόνο κέντρα φιλοξενίας, είναι κέντρα πάνω απ’ όλα, παιδαγωγικής ενασχόλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου