Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Φαρμακείο στο Χαλάνδρι εμπλέκεται στην κομπίνα με τα POS!


Φαρμακείο στο Χαλάνδρι φέρεται να εμπλέκεται στην κομπίνα με τα POS βουλγαρικής προέλευσης, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΓΓΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας!
Στα τεκμήρια που αποκάλυψε η έρευνα στις επιχειρήσεις με POS βουλγαρικής προέλευσης που έστελναν χρήματα στη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, εντοπίστηκε και η εξής περίπτωση:
-για αγορά από φαρμακείο στο Χαλάνδρι, κόπηκε κανονικά απόδειξη 5,54 ευρώ.  Η πληρωμή έγινε μέσω των συγκεκριμένων POS και εισπράχθηκαν 5,50 ευρώ (δηλαδή λιγότερα από όσα δηλώθηκαν στην απόδειξη που εκδόθηκε)!
-για να παρακαμφθούν ενδεχομένως τα capital controls, η πληρωμή μέσω του POS έγινε όχι για λογαριασμό του φαρμακείου στο Χαλάνδρι, αλλά κυπριακής εταιρίας έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων (η οποία προφανώς ελέγχεται από τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου ή έχει σχέση με αυτόν).
 Το γεγονός αυτό όμως δεν αναιρεί ότι τα έσοδα του φαρμακείου δηλώνονται και φορολογούνται στην Ελλάδα (βάσει της ταμειακής απόδειξης) και όχι στην Κύπρο.
Με την έννοια αυτή, η παραβίαση των capital controls μπορεί να ζημίωσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να συνιστά αδίκημα, αλλά δεν φαίνεται πώς μπορεί να
συνιστά απόδειξη φοροδιαφυγής, εφόσον η ελληνική επιχείρηση δηλώνει το εισόδημα στην Ελλάδα το εισόδημα που είχε από την πώληση.
Επιπλέον, αφού η ΠΝΠ δεν απαγορεύει (όπως προαναφέρθηκε) συναλλαγές χονδρικής από όσους τηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό -επειδή τα λεφτά αυτά ήταν ήδη εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος και άρα δεν παραβιάζονται τα capital controls στη χώρα μας- δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται εξίσου σαν «φοροφυγάδες» οι επιχειρήσεις που ακολουθούν την συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμων, παρότι για αυτούς δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από την εφορία οι κινήσεις τραπεζικών καταθέσεων που γίνονται στο εξωτερικό, όπως κατά κόρον γίνεται πλέον για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου