Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Δεν πληρώνουν φόρους Κηφισιά και Ψυχικό!

Το κίνημα «δεν πληρώνω φόρους στο δημόσιο» έχει «έδρα» στα βόρεια Προάστια. Παρά τις απειλές για συλλήψεις και κατασχέσεις μεγαλόσχημων, τα χρέη στις ΔΟΥ των VIP φορολογουμένων μένουν απλήρωτα.

Αντιθέτως, και πριν τον “ντόρο” για κατασχέσεις μισθών από τα 600 ευρώ ακόμα και για μικρά χρέη, οι οικονομικά ασθενέστεροι που ζουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές και περιοχές της χώρας, καταφέρνουν να σηκώνουν ίδια ή και μεγαλύτερα (αναλογικά) βάρη, που τους φορτώνει η εφορία. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εξόφλησης

των ληξιπροθέσμων χρεών (ύψους 56,6 δισ. ευρώ) κατά το 2012, τα οποία φέρνουν στο φως σήμερα τα «Ε», είναι αποκαλυπτικά για το ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι τους φόρους που τους αντιστοιχούν.

Αν και επιδέχονται πολλαπλής ανάγνωσης και ερμηνείας (πχ για την ικανότητα των εφόρων να πετύχουν τους εισπρακτικούς στόχους, για τους παράλογους νέους φόρους ή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον ακόμα και όσοι μέχρι πρότινος θεωρούνταν ή ζούσαν σαν οικονομικά «εύρωστοι») τα στοιχεία δείχνουν πως τελικά είναι οι οικονομικά «αδύναμοι» που σπεύδουν συνήθως να πληρώνουν τα χρέη τους στο δημόσιο, παρά οι πλούσιοι.

Ειδικά όμως οι φορολογούμενοι πολυτελών προαστίων όπως το Ψυχικό και η Κηφισιά, φαίνεται σαν να έχουν κηρύξει … στάση πληρωμών. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2012 οι κάτοικοι του Ψυχικού που φιλοξενεί την οικονομική και πολιτική «ελίτ» της χώρας, πλήρωσαν στην ΔΟΥ Ψυχικού μόλις 17,8 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο κατά 10 εκατ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο για την περσινή χρονιά, ευελπιστώντας να αποκομίσει συνολικές εισπράξεις 38,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό εισπραξιμότητας χρεών 46,3%).

Τελικά όμως, οι φορολογούμενοι του Ψυχικού έδωσαν λιγότερα και από όσα πλήρωσαν το 2011 (!) για τα χρέη τους, αφού οι πληρωμές τους στο δημόσιο ταμείο έφτασαν τότε στα 19,1 εκατ. ευρώ. Χαμηλή ανταπόκριση στις πιέσεις για να πληρώσουν τα χρέη τους εμφανίζουν και οι φορολογούμενοι της ΔΟΥ Κηφισιάς και Αγίου Στεφάνου, η οποία εισέπραξε μόλις 24 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά, έναντι στόχου για 46,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 51,7%). Το 2012 οι φορολογούμενοι της Κηφισιάς πλήρωσαν 2,1 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 21,9 εκατ. ευρώ που είχαν πληρώσει το 2011, αλλά και 22,5 εκατ. λιγότερα από όσα ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών. «Προνομιούχες» περιοχές πληρώνουν έτσι λιγότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ως ποσοστό του συνολικού χρέους που τους βαραίνει.

Οι 28 μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας -μαζί με αυτές των ακριβών προαστείων που «ρίχνουν» τον μέσο όρο- είχαν στόχο να εισπράξουν συνολικά 709 εκατ. από τα 56,6 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά τελικώς στα κρατικά ταμεία έφεραν 398 εκατ. ευρώ, με ποσοστό εισπραξιμότητος χρεών 58,1% έναντι του ετήσιου στόχους τους. Αντίστοιχα ή χαμηλότερα ποσοστά πληρωμών όπως στο Ψυχικό (46,3%), στο Μαρούσι (51,3%) ή στην Παλήνη-Κορωπί-Λαύριο (52,7%), βρίσκουμε μόνο σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας (Ομόνοια, Μεταξουργείο, Κολωνός, Άγιος Παντελεήμονας κλπ): η Α΄ΔΟΥ Αθήνας είχε ποσοστό είσπραξης 43,7% και το 2012 εισέπραξε 13,2 εκατ. ευρώ, αντί 14,4 εκατ. το 2011 (-8,3%) και έναντι στόχου για εισπράξεις 30,2 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, αρκετές “μικρομεσαίες” και λαϊκές συνοικίες αποπληρώνουν με μεγαλύτερη συνέπεια τα χρέη τους στην εφορία.

Για παράδειγμα - στο Μενίδι η ΔΟΥ Αχαρνών εισέπραξε 9,1 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 14 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα χρεών 65,3%!) και έναντι 7 εκατ. το 2011. - η ΔΟΥ Αγ.Παρασκευής εισέπραξε 15,5 εκατ. ευρώ (64,5% έναντι του στόχου) με αύξηση 29% έναντι του 2011 - η Α΄ ΔΟΥ Σερρών εισέπραξε 7,2 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 9,7 εκατ. (ποσοστό 72,8%) και έναντι 4,9 εκατ. το 2011 (+48% σε μια χρονιά) - η ΔΟΥ Ελευσίνας (καλύπτει περιοχές έως τα Μέγαρα) εισέπραξε 12,5 εκατ. έναντι στόχου για 20 εκατ. ευρώ (62,5%) έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2011 (+25,4%) Πέραν τούτων, ποσοστά είσπραξης υψηλότερα από το μέσο όρο (της τάξεως του 60% και άνω) έναντι παλαιών και νέων χρεών, εμφανίζουν μόνον οι ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Χαλκίδας (όλη η Εύβοια), Α΄Πατρών, Βόλου, Ρόδου και Καρπάθου (εισέπραξε 19,5 εκατ. και ξεπέρασε και το Ψυχικό), Β΄Ηρακλείου, Α΄Πειραιά, Κορίνθου και Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου