Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σήμερα στο δημοτικό θέατρο Πευκης - "JULIA"


julia_moovieΗ Επιτροπή Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ - ΠΕΥΚΗΣ προβάλει την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και ώρα 19:00 την ταινία Τζούλια (Julia, 1997) του Fred Zinnemann, στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων με θέμα τη γένεση του φασιστικού και του ναζιστικού φαινομένου τον 20ό αιώνα αλλά και τις ημέρες που ζούμε.
Μεσοπόλεμος: Με βάση τη φιλιά δύο γυναικών, της Τζούλια και της Λίλιαν ξεδιπλώνεται μια ιστορία αντίστασης απέναντι στο ανερχόμενο
ναζιστικό κίνημα στη Γερμανία. Οι διαφορετικές πορείες των δύο γυναικών που ξανασυναντιούνται θα οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, όχι πάντα ευδιάκριτα. Οι προεκτάσεις των πράξεων τους είναι δυσδιάκριτες. Και σύντομα η Λίλιαν θα κληθεί να τις ανακαλύψει…

"Η Τζουλια" του Fred Zinnemann (Αμερική, 1977) είναι η πέμπτη ταινία της σειράς των προγραμματισμένων προβολών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λυκόβρυσης – Πεύκης με θέμα τη γένεση του φασιστικού και του ναζιστικού φαινομένου τον 20ό αιώνα αλλά και τις ημέρες που ζούμε.
 Στην προτελευταία ταινία του, ο Zinnemann καταπιάνεται με το θέμα του ναζισμού (και ευρύτερα του φασιστικού ολοκληρωτισμού) μέσα από την περιγραφή της σχέσης της αμερικανίδας δραματουργού Λίλιαν Χέλμαν και της φίλης της Τζούλια – η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία της πρώτης, με τον τίτλο Pentimento.
 Ο σκηνοθέτης φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του κοινωνικού ακτιβισμού και το τοποθετεί απέναντι στους ανθρώπους των τεχνών. Περιγράφει ουσιαστικά τι διαδικασία εκείνη που πρέπει να μας μετατρέψει, από παθητικούς παρατηρητές, σε ενεργούς πολίτες για να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική (και εσωτερική) απειλή του ναζισμού. Στη διαδικασία αυτή κεντρικό ρόλο κατέχει η μνήμη και το θυμικό μας, που καλούμαστε να αφυπνίσουμε κατά τη σημερινή επικαιρότητα.

 είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου