Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ο τελικός λογαριασμός της εφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η χθεσινή νύχτα θα παραμείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όσων επέλεξαν να υποβάλλουν τελευταία στιγμή τη φορολογική τους δήλωση. Μέχρι και τις 23:59 που έκλεισαν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxis και μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, επιβλήθηκαν φόροι…370 εκατομμυρίων ευρώ σε 130.000 φορολογούμενους. Ο τελικός λογαριασμός ξεπέρασε και τα 3,7 δις. ευρώ, πάνω από 100.000 δεν πρόλαβαν να κάνουν δήλωση ενώ περίπου 100.000 ακόμη θα χρειαστεί να πάνε στην εφορία για έλεγχο. Όλοι λοιπόν έχουν μια απορία; Πώς θα πληρώσουν; Μέχρι πότε θα χρειαστεί να πάνε στην εφορία; Πώς θα υποβάλλουν τώρα τη δήλωσή τους αν δεν πρόλαβαν; Όλες οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Πόσο φόρο θα πληρώσουμε με τα εκκαθαριστικά;

Προφανώς, ο καθένας αυτό που γράφει το εκκαθαριστικό του. Ο συνολικός
φόρος από την εκκαθάριση, εκτινάχτηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι ο μέσος φόρος ξεπέρασε και τα 1500 ευρώ.
Κανεις δεν θα πάρει επιστροφή φόρου;
Ασφαλώς, υπάρχουν και οι «τυχεροί». Θα πάρουν πίσω συνολικά 300 εκατ. ευρώ (και κάτι) ή περίπου 300 ευρώ ο καθένας. Ο τελικός λογαριασμός των δηλώσεων έχει ως εξης:
Από τα 5.811.918 δηλώσεις:
1. Τα 2.493.241 ήταν χρεωστικά. Το γεγονός ότι σε αυτούς τους φορολογούμενους επιβλήθηκαν τελικώς φόροι 3,749 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζει τον μέσο όρο στα 1500 ευρώ ανά δήλωση. Η τελευταία ημέρα υποβολής ήταν γεμάτη από χρεωστικές δηλώσεις καθώς εκτός από την αύξηση του μέσου όρου στα 1500 ευρώ, αυξήθηκε και η αναλογία των χρεωστικών δηλώσεων ως προς το σύνολο (έφτασε τελικώς στο 43,54%)
2. Οι πιστωτικές δηλώσεις ήταν 1.153.917 και το ποσό που θα επιστραφεί 314,465 εκατ. ευρώ. Αρα το καθαρό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο είναι πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα χρειαστεί να περάσω από την εφορία για έλεγχο;
Μόνο αν το αναγράφει το εκκαθαριστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε έλεγχος από περίπου 90.000 φορολογούμενους. Το αν υπάρχει ειδοποίηση ή όχι, θα το βρείτε στην πρώτη σελίδα του Ε1.
Δεν πρόλαβα να υποβάλλω τη δήλωσή μου. Τι θα πάθω;
Βάσει του νόμου, θα πρέπει επιβληθεί πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης (100 ευρώ), προσαύξηση επί του φόρου αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό (υπολογίζεται με επιτόκιο 8,5% ενώ αν περάσει το δίμηνο μπαίνει και πρόσθετη ποινή 10%) ενώ η μεγαλύτερη συνέπεια είναι ότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις. Όλες τις ποινές μαζεμενες θα τις βρείτε ΕΔΩ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει φυσικά τη δυνατότητα να μην επιβάλλει τις συνέπειες κάτι που αν συμβεί –είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης- θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις δηλώσεις τους εκτιμώνται σε περίπου 100-120.000.
Εγώ που δεν έκανα δήλωση, πότε θα την υποβάλλω;

Εκτιμάται ότι το Taxis θα ξανανοίξει την Πέμπτη αυτή τη φορά για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης. Το σύστημα από χθες τα μεσάνυχτα είναι κλειστό.

Πότε θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος;

Όλοι θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση. Το συνολικό ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε σε όσους πήραν χρεωστικό εκκαθαριστικό ήταν τελικώς 3,75 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθούν τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μπορώ να πληρώσω τον φόρο αργότερα;
Δύο τρόποι υπάρχουν. Ή να αφήσετε η οφειλή να χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και να επομισθείτε την προσαύξηση του υπουργείου Οικονομικών, ή να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα για να αποκτήσετε τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε άτοκες δόσεις. Αν επιλέξετε τη λύση της τράπεζας θα χρειαστείτε τις οδηγίες που δημοσιεύονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου