Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

«Αν μιλήσω, θα κρυφτούν πολλοί!»«Αν μιλήσω, θα κρυφτούν πολλοί!»

 

Ο Αγγελος Μπασινάς μίλησε για όσα γίνονται στον Παναθηναϊκό και θυμήθηκε την εποχή που οι πράσινοι δεν τον άφηναν να προπονηθεί μαζί τους.
Αναλυτικά όσα είπε ο Μπασινάς στον Sentra 103,3
« Άμα γράψω βιβλίο έχω πάρα πολλά να πω και μερικοί θα πρέπει να κρυφτούν, γιατί έχω και ντοκουμέντα για την εποχή που δε με άφηνε ο Παναθηναϊκός να κάνω προπόνηση μαζί τους. Έχω 
τους λόγους, τους έχω και γραπτούς. Είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά».
Για τη Ριζούπολη: «Ισως κάποιοι (σ.σ. στον Παναθηναϊκό) το περίμεναν και ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο, κάποιοι γύρω από τον πρόεδρο, γιατί δεν ήθελαν να βλέπουν κάποιους παίκτες να είναι στην ομάδα».
Για τη συμπεριφορά του Παναθηναϊκού σε Καραγκούνη και Κατσουράνη: «Αν θες να λύσεις το συμβόλαιο κάποιου, το κάνεις το καλοκαίρι. Όταν το κάνεις για τον Κατσουράνη τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, δείχνεις ότι θέλει να τον τιμωρήσεις, να κάνεις κακό στον ποδοσφαιριστή. Και δε γίνεται να λες πράγματα μέσω κύκλων, ρίχνοντας λάσπη».
Για την αιτία του «διαχρονικού κακού» στον Παναθηναϊκό: «Λάθος άνθρωποι, στις λάθος χρονικές στιγμές, βρίσκονται στις λάθος θέσεις. Είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά».
Για το αν του λείπει το ποδόσφαιρο: «Θα έλεγα ναι, μου λείπει, δεν μπορείς να πεις ότι δε μου λείπει. Αλλά πρέπει να καθαρίσουμε τόσα χρόνια από αυτά και μετά να δούμε τι θα προκύψει και τι θα κάνουμε».
Για το αν αυτό το «κάτι» θα είναι ποδοσφαιρικό: «Ο,τιδήποτε είναι στο χώρο του ποδοσφαίρου με ενδιαφέρει, θα το συζητήσω, αλλά βλέποντας και κάνοντας. Αυτό που θα δω ότι μου ταιριάζει περισσότερο και μου αρέσει, θα το κάνω».
Για το αν σήμερα μια ομάδα με τους Μπασινά, Παπαδόπουλο, Λυμπερόπουλο, Χαριστέα και τα άλλα παιδιά θα είχε… καλή τύχη στο πρωτάθλημα: «Δεν είναι εύκολο να συμβεί, στα λόγια είναι ότι πούμε, στα λόγια μπορείς να πεις ότι θα φτάσεις ψηλά».
Για το σημερινό ποδόσφαιρο και τις διαφορές με την εποχή που ο ίδιος έπαιζε: «Καλύτερο δεν είναι, υπάρχουν και πράγματα που δεν είναι εφικτό να γίνουν. Με την οικονομική κρίση που έχει γονατίσει τον περισσότερο κόσμο, δεν περιμένεις κάτι διαφορετικό στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες έχουν προβλήματα, είναι δύσκολο να κάνεις μεταγραφές, να φέρεις καλούς παίκτες, ακόμα και να πάρεις άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Δεν περιμένω να ρίξω ευθύνη σε κάποιον, είναι φαινόμενο που υπάρχει σε όλους τους Ελληνες. Ποιοτικά το ποδόσφαιρό μας έχει πέσει πάρα πολύ και σε σχέση με τις μεταγραφές και τους παίκτες που έρχονται, αλλά και στο πρωτάθλημα που έχει υποβαθμιστεί. Η δική μου εποχή είναι πολύ πρόσφατη, όχι τόσο παλιά, αλλά δεν είναι και ό,τι το καλύτερο αυτό που γίνεται τώρα. Ο κόσμος που δεν πάει στο γήπεδο έχει δικαιολογία, έχει άλλα προβλήματα στην καθημερινότητά του που είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσει».
Για τα χρόνια που ήταν στον Παναθηναϊκό και αν επαγγελματικά ήταν από το 1995: «Ναι, ήμουν 12 ετών και έκανα δελτίο στους μικρούς. Βέβαια πήγαινα και πιο νωρίς στην Παιανία, ήταν ο αδερφός μου εκεί και όλο μου έλεγαν να πάω, να πάω και μετά έμεινα εκεί 17 ολόκληρα χρόνια, 29 ετών έφυγα από εκεί».
Για το τι πιστεύει ότι φταίει τώρα: «Μπορώ να πω την άποψή μου, όχι ότι ξέρω κάτι. Δεν είχα καμία επαφή με κανέναν για να μαθαίνω ο,τιδήποτε».
Για το αν ο Παναθηναϊκός είναι σε σωστό μονοπάτι: «Αν κρίνω με αυτά που βλέπω, δε νομίζω ότι είναι σε σωστό. Το μεγαλύτερο που έγινε ήταν το καλοκαίρι με τον Γιώργο Καραγκούνη, δεν το συζητάμε. Όταν θες να αλλάξεις κάποια πράγματα και θες να το κάνεις σε όλα, το κάνεις το καλοκαίρι, όχι στα μέσα της σεζόν ή στο τέλος των μεταγραφών. Εκεί έδειξε ότι δεν υπάρχει συνεννόηση, ότι υπάρχουν πολλές φωνές μέσα στην ομάδα και ότι ο καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του. Δεν μπορώ να τους ψυχολογήσω. Οι αποφάσεις που παίρνουν, δεν τα βλέπουμε πουθενά στο ποδόσφαιρο.
Δεν μπορείς μέσα στον Οκτώβρη να διώχνεις τον Κατσουράνη. Δεν γίνεται. Αν θες να το κάνεις, το κάνεις το καλοκαίρι, πριν τελειώσουν οι μεταγραφές. Αν θες να τον τιμωρήσεις, μπορείς να το κάνεις με άλλον τρόπο. Να λύσεις το συμβόλαιο στη μεταγραφική περίοδο. Το να το κάνεις τον Οκτώβριο… και ακούω ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε ένα σοκ. Το σοκ το θέλει ο Παναθηναϊκός εδώ και 2 χρόνια, όχι τώρα. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Ο ένας παίκτης είναι που φταίει; Δεν μπορείς να διώχνεις έτσι τον αρχηγό της εθνικής και μιλώ για τον Καραγκούνη ούτε τον δεύτερο αρχηγό που είναι ο Κατσουράνης. Οι νέοι που λες ότι θέλεις να ανανεώσεις την ομάδα, να παίξουν από τις ακαδημίες, από ποιον θα πάρουν παράδειγμα και θα πατήσουν πάνω; Από τον ξένο που έρχεται για ένα χρόνο και μετά φεύγει; Ποιο είναι το σκεπτικό; Διώχνεις έναν παίκτη και δε λες επίσημα το γιατί. Αφήνεις να αιωρείται στον αέρα έτσι. Βγες και πες ότι τον διώχνεις γι αυτό και αυτό».
Για τα όσα λένε οι «κύκλοι» του Παναθηναϊκού για τον Κατσουράνη: «Ποιοι κύκλοι; Βγες σαν επίσημος Παναθηναϊκό και πες το λόγο, αφού έχεις πάρει απόφαση να τον διώξεις. Γιατί να ρίχνεις λάσπη σε έναν ποδοσφαιριστή που ο κόσμος αναρωτιέται τι έγινε; Πες ότι έγινε αυτό, αυτό και αυτό και αποφάσισα να τον διώξω τώρα».
Για το τι έγινε και ο Παναθηναϊκός δεν είναι πλέον «πρέσβης» στην Ευρώπη, ότι έχασε το ευρωπαϊκό του προφίλ και δε βρίσκει αγωνιστική ισορροπία: «Λάθος άνθρωποι στις λάθος θέσεις τις λάθος χρονικές στιγμές. Αυτό στοίχισε, απ’ ότι εγώ θυμάμαι στον Παναθηναϊκό. Τη μία στιγμή που έπρεπε μια ομάδα με επιτυχίες να βαδίσει προς το καλύτερο, αυτοί ήταν ευχαριστημένοι με αυτό, την ώρα που εμείς οι παίκτες δεν ήμασταν. Οι λάθος άνθρωποι στις λάθος χρονικές στιγμές ήταν στα πόστα όπου λειτουργούσαν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Αυτό έφταιγε».
Για το ότι, όμως, η ομάδα του Παναθηναϊκού έπαιζε καλή μπάλα: «Η ομάδα έπαιζε μπάλα όταν υπήρχαν 13-14 παίκτες που έβγαζαν 50 ματς μαζί με την εθνική. Δεν αντέχεις. Αν γινόταν σωστές κινήσεις στα μέσα της χρονιάς η ομάδα θα έκανε κάτι παραπάνω. Αλλά ήταν ευχαριστημένοι με αυτό. »
Για τον Κατσουράνη: «Ο Κατσουράνης είναι εν ενεργεία παίκτες, θα πάει ο κόσμος να τον δει με την εθνική, δεν είναι καλό γι’ αυτόν να αφήνουμε κάτι στον αέρα. Βγες επίσημα και πες ότι τον διώχνω γι’ αυτό, αυτό και εκείνο. Δεν μπορώ να ακούω ότι δεν τους άρεσε αυτό που έγινε με τον ΠΑΣ, ενώ μετά το ματς ο ίδιος ο πρόεδρος τον έχει καλύψει και τώρα ξαφνικά λες ότι δεν του άρεσε».
Για το τι εννοεί ακριβώς όταν λέει για λάθος ανθρώπους: «Το να γίνω συγκεκριμένος και να ονοματίσω πράγματα… αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πώς λειτουργεί ο Παναθηναϊκός, δεν έχω καμία, καμία, μα καμία, επαφή. Όμως βλέπω ότι τώρα γίνονται λάθη. Το να σου πω τώρα για όταν έπαιζα εγώ τα ονόματα, δες τη χρονική περίοδο που έπαιζα ποιοι ήταν εκεί.
Αμα γράψω βιβλίο, πίστεψέ με έχω πάρα πολλά να πω και μερικοί θα πρέπει να κρυφτούν, γιατί έχω και ντοκουμέντα, για την εποχή που δε μου άφηνε ο Παναθηναϊκός να πάω να κάνω προπόνηση μαζί τους. Τους λόγους. Τα έχω και γραπτώς κιόλας. Γι’ αυτό σου λέω ότι είναι πράγματα που δεν γίνονται πουθενά. Και κακώς συνεχίζει να πειραματίζεται ο Παναθηναϊκός και να προσπαθεί να φτιάξει κάτι, ενώ δεν το φτιάχνει. Χρόνια κρατάει αυτή η ασθένεια, πάει από πολύ πιο νωρίς, αν δεις και σκεφτείς. Γίνονταν λάθη πολλά. Τα τελευταία χρόνια που θυμόμαστε βλέπω τα ίδια λάθη, το ίδιο μοτίβο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί».
Για τα χαμένα πρωταθλήματα από τον Ολυμπιακό και αν ήταν λόγω αγωνιστικών αιτίων ή και αυτής της κατάστασης που περιγράφει ότι υπάρχει στον Παναθηναϊκό: «Το ότι άξιζε να πάρει πρωταθλήματα το ξέρουμε ότι το άξιζε και με το παραπάνω. Αν σκεφτείς ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού όταν έπαιζα εγώ παίζαμε 50-60 ματς τη σεζόν και ο Ολυμπιακός έπαιζε 30, η διαφορά είναι τεράστια στα ματς. Δεν μπορείς να είσαι 100% σε κάθε ματς εσύ. Δεν είσαι μηχανή. Όμως όταν βλέπεις κάτι και προσπαθείς να κάνεις κάτι σε Ελλάδα και Ευρώπη και διεκδικούσες τα πρωταθλήματα, όχι όλα, αλλά υπήρχαν πρωταθλήματα που έχασες στην ισοβαθμία, δεν υπήρχε κάλυψη από τον Παναθηναϊκό και στην αξιοκρατία του πρωταθλήματος. Είχαμε ακούσει τότε ότι φταίνε μόνο οι παίκτες. Δεν γίνεται αυτό, να πηγαίνουμε στα προημιτελικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να μην μπορούμε Αλλά ήταν καλυμμένοι όλοι και ο,τιδήποτε στραβό γινόταν, έφταιγαν οι ποδοσφαιριστές».
Για το αν κάποιοι (σ.σ. στον Παναθηναϊκό) επεδίωξαν την εκκαθάριση της ομάδας της Ριζούπολης: «Αυτό δεν το συζητάω, εννοείται, ίσως το περίμεναν και ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί δεν άρεσε να βλέπουν κάποιους παίκτες να είναι στην ομάδα. Στη δική μου περίπτωση όταν ένα καλοκαίρι ολόκληρο παρακαλάω να φύγω και με αφήνει ο Παναθηναϊκό στις 20 Σεπτεμβρίου να φύγω, εκτός ότι δε με θέλουν, θέλουν να με τιμωρήσουν ταυτόχρονα. Γι’ αυτό σου λέω τώρα για τον Κατσουράνη. Δεν το θες; Του λύνεις το συμβόλαιο το καλοκαίρι και γεια σας. Όχι Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Οσο σκληρό και να ακούγεται, αυτή είναι η αλήθεια
Και στην εποχή μου, και εγώ και όλοι όσοι έφυγαν, ακούσαμε τα χίλια δύο. Πιστεύω ότι η Ριζούπολη ήταν μια καλή δικαιολογία, καθώς ως τη Ριζούπολη ήμασταν πάρα πολλά χρόνια κάποιοι παίκτες μαζί, και δεν άρεσε σε ορισμένους γύρω-γύρω από τον πρόεδρο, έλεγαν να τους καθαρίσουμε αυτούς γιατί αυτοί φταίνε που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε πρωτάθλημα».
Για το αν επιδιώχθηκε κάτι τέτοιο στη Ριζούπολη: «Οταν πας σε τέτοιο παιχνίδι και πας μόνος σου, θέλω να το πιστεύω. Όλα όσα έγιναν και έδειξαν τα μισά από αυτά, και πας μόνο σου, με μόνο ένα άνθρωπο από την ΠΑΕ, τι να λέμε ρε παιδιά; Πρέπει να το πω εγώ;»
Για το ποιος προπονητής θα έπρεπε να μακροημερεύσει στον Παναθηναϊκό και με την αξία του θα μπορούσε να είναι περισσότερα χρόνια: «Επί των ημερών μου, μακάρι να ζούσε ο μακαρίτης ο Κυράστας, ήταν ο Νο 1 που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Από τους υπόλοιπους, έτσι όπως είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό, με τόσους διαφορετικούς παίκτες, δεν ξέρω τους παίκτες τώρα προσωπικά για να σου πω ότι τους ταιριάζει ένα συγκεκριμένος προπονητής. Και εμείς στην εποχή μας, έρχονταν προπονητές και αλλάζαμε σχεδόν κάθε χρόνο. Μπορεί ένας προπονητής να είναι καλός αλλά να μην ταιριάζει στην ομάδα».
Για το στιγμιότυπου από το Euro 2004 που ξεχωρίζει και θα του μείνει χαραγμένο: «Δεν μπορώ να πω μόνο ένα, αλλά κοιταχθήκαμε πολλές φορές με τον Αντώνη (σ.σ. Νικοπολίδη) και τον Φύσσα από μακριά και λέγαμε, `έχει γίνει αυτό τώρα’. Μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε και να πατήσουμε το πόδι στην Αθήνα και να δούμε τι γίνεται, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι έχουμε κάνει. Μετά τη Γαλλία, στο ξενοδοχείο μαζευόμασταν στο δωμάτιο και τα λέγαμε ως παρέα, γιατί ήμασταν μεγάλη παρέα, μπορεί να ήμασταν 15-20 άτομα σε δωμάτιο. Μετά τη Γαλλία, λοιπόν, λέγαμε, κάτι γίνεται, δεν μπορεί, κάπου μας πάει… και τελικά μας πήγε’».
Για το μεγαλύτερο απωθημένο στην καριέρα του: «Δεν έχω κάτι, δόξα τω Θεώ έστω και λίγα, έχω καταφέρει κάποια πράγματα να τα πετύχω».
Για το αν θα έπαιζε στον Ολυμπιακό; «Αυτή την ερώτηση μου την έχουν ξανακάνει. Δεν θα ήταν εύκολο για μένα και το ήξερα και εγώ και το ήξεραν όταν μου είχε γίνει πρόταση. Δεν θα ήταν εύκολο και για τον κόσμο και για μένα. Το ότι πήρα την απόφαση να μη γίνει αυτό, θέλω να πιστεύω ότι ήμασταν όλοι ικανοποιημένοι. Και εγώ από την πλευρά μου για να μην υπάρξει διχασμός αλλά και ο Ολυμπιακός για να μην έρθει σε δύσκολη θέση και να καλύψει… τα ακάλυπτα».
Για το ότι, ωστόσο, πήγε στην ΑΕΚ: «Ναι, εκεί αλλιώς τα περίμενα και αλλιώς ήταν. Ποτέ δεν μετανιώνω για κάτι. Εστω και αυτό το λίγο, αυτό που ήταν να κάνω, το προσπάθησα. Σε άλλα πράγματα βγαίνει, σε άλλα όχι».
Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού και αν έχει πρόβλημα μαζί του: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα το είχαν οι περισσότεροι με μένα. Ισως επειδή δεν μιλούσα πολύ, ότι δε μιλούσα συνέχεια για τον κόσμο, όπως κάνουν άλλοι που έρχονται για 1-2 μήνες και είναι πιο Παναθηναϊκοί και από εμάς που είμαστε 17 χρόνια στην ομάδα; Αυτό δεν το κάνω. Εγω μέσα από τη δουλειά μου ήθελα να μιλάω. Δεν είχα πει ποτέ κάτι κακό γι’ αυτούς, και ούτε ποτέ θα το κάνω. Πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους για το τι πρόβλημα είχαν με μένα».
Γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που όσο παίζουν είναι αξιαγάπητοι στον Παναθηναϊκό, αλλά φεύγουν με τέτοιο τρόπο που πολλοί από αυτούς ούτε που θέλουν να ακούσουν ξανά για τον Παναθηναϊκό: «Γι’ αυτό σου λέω ότι το πιο βασικό είναι ότι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις και είναι μέσα στον Παναθηναϊκό δεν λειτουργούν σωστά, ούτε τώρα ούτε προηγουμένως. Καλώς ή κακώς, μπορεί να προσπαθούν να σώσουν αυτό που δε σώζεται. Δεν γίνεται… και δεν είναι τυχαίο. Γιατί άραγε πολλοί (σ.σ. παίκτες) να μη θέλουν; Ο κόσμος δεν πρέπει να ρωτήσει γιατί γίνεται αυτό; Ολοι οι παίκτες είναι προβληματικοί και αυτοί που διοικούν είναι σωστοί; Εκεί που ο κόσμος πρέπει να έχει γνώμη, δεν το δείχνει. Μόνο το δείχνει προς το πρόσωπο του παίκτη, αν τον πάνε ή δεν τον πάνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου