Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Πλατεία Αγίας Λαύρας του Αμαρουσίου - Ενημέρωση απο τον Θέμη Αδαμόπουλο

Πλατέια Αγ. Λαυρας - www.Marousiotiko.gr
Πρόκειται για πλατεία με χαρακτήρα άλσους και όχι για απλή πλατεία.
Είναι πολεοδομικώς θεσμικά κατοχυρωμένη ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.  Στις αρχές του 2013 παρουσιάστηκε από το Δήμο Αμαρουσίου η «βιοκλιματική» ανάπλαση του κέντρου, που περιέλαβε και την εν λόγω πλατεία. Τα σχέδια κατασκευής ήταν εξ αρχής απαράδεκτα με μεγάλη κάλυψη πλακών γρανίτη, υπερυψώσεις εδάφους, ξήλωμα όλων των θάμνων, κατάργηση της παιδικής χαράς.
Μεγάλο μέρος των κατοίκων αντέδρασε στο έργο μέσω ενός Συντονιστικού για τους ελεύθερους χώρους στο Μαρούσι, όπου συμμετείχε και ο  Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κασταλία». Ο Σύλλογος είχε κάνει καταγραφή των δένδρων της πλατείας που ανέρχονταν σε 189 και είχε από την αρχή εκφράσει την άποψη ότι

το έργο έτσι όπως σχεδιαζόταν ήταν αρνητικό για την πλατεία.
 

Το Μάρτιο του 2013 ξεκίνησαν τα έργα και ένα μεγάλο πεύκο κατέρρευσε λόγω των χωματουργικών έργων,  με αποτέλεσμα να το κόψουν άμεσα. Αυτό πυροδότησε τις αντιδράσεις και αμφισβητήθηκε άμεσα και ευθέως η νομιμότητα των ενεργειών. Ότι δηλαδή δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία (Δασαρχείο Πεντέλης και Διεύθυνση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης) , ως όφειλαν ο εργολάβος και η Δημοτική Αρχή Πατούλη.
Εν τω μεταξύ εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1528Β/21-6-2013) που όριζε το περιεχόμενο των μελετών και τα επιτρεπόμενα έργα σε κοινόχρηστα άλση, βάσει του οποίου έπρεπε να συνταχθεί μελέτη που θα είχε την έγκριση των Δασικών Αρχών.
Στη συνέχεια τα έργα συνεχίστηκαν παράνομα. 17 μεγάλα δένδρα έγειραν και στηρίζονται με μεταλλικές αντηρίδες. 8 από αυτά είναι πολύ επικίνδυνο να πέσουν και άλλα 9 γέρνουν και στηρίζονται και αυτά. Λίγα ακόμη μικρότερα γέρνουν χωρίς στήριξη. Όλη αυτή η καταστροφή συντελέστηκε από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 και είναι αποτέλεσμα των χωματουργικών έργων του εργολάβου.
Τα έργα σταμάτησαν. Κατατέθηκε η μελέτη που προβλεπόταν. Η Δασική Υπηρεσία έκανε εκθέσεις επαλήθευσης και ενέκρινε τη συνέχιση του έργου, με μετατροπές σε σχέση με τα αρχικά σχέδια (Δεκέμβριος 2013).
Τα έργα ξαναξεκίνησαν μέσα στο 2014 και  δεν προλάβαιναν να τελειώσουν πριν τις εκλογές. Τώρα συνεχίζονται.
Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κασταλία» κατέθεσε απόψεις-αιτήματα (Επισυνάπτεται) ως προς τη συνέχιση των έργων επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμα εκπονηθεί μελέτη φυτοτεχνικής εφαρμογής. Η Περιφέρεια Αττικής (η απερχόμενη διοίκηση) ,  που είναι κύριος του Έργου, εξέδωσε έγγραφο που λέει να ληφθούν υπόψιν οι αιτιάσεις του Συλλόγου και έδειξε μια καλή διάθεση να γίνει μια συνάντηση επιτόπου στην πλατεία. Ο Δήμος Αμαρουσίου όμως, δείχνοντας εμπάθεια και αλαζονεία δεν ήθελε τη συνάντηση και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2014.

Θέμης Αδαμόπουλος
Δασολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του περιβαλλοντικού Συλλόγου «Κασταλία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου