Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Χαμός με τα διαγνωστικά κέντρα: Άνοιξαν, αλλά οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους

Δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΠΥ λέει ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός


Έπειτα από ένα τριήμερο απεργίας, άνοιξαν σήμερα Πέμπτη τα διαγνωστικά κέντρα τις πόρτες τους για τους πολίτες, μετά την απόφαση που πήρε το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να τροποποιήσει τις κινητοποιήσεις. 

Σύμφωνα με απόφασή τους που ελήφθη χθες, στο εξής θα εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα πληρώνουν τις εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα, θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν και στη συνέχεια θα λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ πίσω τα χρήματά τους.


Ποιοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από τα διαγνωστικά κέντρα

Χθες, αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, η τροποποίηση των κινητοποιήσεών τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι μάλιστα επισπεύδουν τις διαδικασίες για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό και θα απαλλάσσονται από το 15% συμμετοχής στο κόστος, ενώ παράλληλα με την απόδειξη που θα λαμβάνουν θα λαμβάνουν στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Δωρεάν θα εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού, και τα οξέα περιστατικά όπου κινδυνεύει η ζωή του ασφαλισμένου.

Δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΠΥ λέει ο Υπυργός Υγείας Α. Ξανθός

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη δημόσια τηλεόραση, οι ασφαλισμένοι δεν θα λάβουν πίσω τα χρήματα που θα πληρώσουν για τις εξετάσεις τους, καθώς, όπως είπε, μια τέτοια ενέργεια δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα. 

Πρόσθεσε, δε, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του δημόσιου συστήματος Υγείας με το να δέχονται χωρίς ραντεβού τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ασφαλισμένους για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον, προωθείται η άρση του περιορισμού του αριθμού των εξετάσεων που μπορούν να διενεργούνται στα απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου