Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Ψηφιακή» τάξη στο 4ο Δημοτικό

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι γονείς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου την παρουσίαση των διαδραστικών πινάκων, που διοργάνωσε πρόσφατα το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι γονείς κάθισαν στα θρανία των μαθητών, ενημερώθηκαν αναλυτικά για αρκετές από τις δυνατότητες του νέου τρόπου διαδραστικής διδασκαλίας και αντάλλαξαν απόψεις με τους ομιλητές.
Πρόκειται για μια λύση που μετατρέπει τον συμβατικό μαυροπίνακα με την κιμωλία, σε διαδραστικό ψηφιακό ασπροπίνακα αφής, με μοναδικά εργαλεία έναν προβολέα και έναν υπολογιστή.
Τα μαθήματα διδάσκονται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της οθόνης του πίνακα. Τα παιδιά και ο δάσκαλος παρεμβαίνουν (συμπληρώνονται ασκήσεις, αποκτώνται καινούργιες γνώσεις, επαναφέρονται παλιές, προβάλλονται video και ηχητικά ντοκουμέντα) με τη χρήση ενός στυλό που συνδέεται με τον πίνακα και τον υπολογιστή ή με τη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού του υπολογιστή. Πέρα από τη σύνδεση του πίνακα με την κεντρική μονάδα του υπολογιστή, ο πίνακας λειτουργεί και αυτόνομα με δικό του πρόγραμμα, που περιέχει δυνατότητες επιλογής πολλών και διαφορετικών εργαλείων (γεωμετρικά εργαλεία, εργαλεία σχεδίασης, χάρτες ιστορικούς, γεωγραφικούς και παιχνίδια χαλάρωσης και γνώσεων).
Ο νέος τρόπος διδασκαλίας επιτρέπει την πλοήγηση στο internet. Οι δάσκαλοι έδειξαν στους γονείς πώς πραγματοποιείται η αναζήτηση και ανεύρεση πληροφοριών που σχετίζονται με τις επιμέρους ενότητες και μαθήματα των βιβλίων, ενώ μέσα από διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις, τα παιδιά εμπεδώνουν τα μαθηματικά και τη γλώσσα. Η διδασκαλία γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη όταν τα παιδιά ασχολούνται με παιχνίδια και σπαζοκεφαλιές ψυχαγωγικού και μαθησιακού περιεχομένου. Το μάθημα διδάσκεται και την επόμενη ημέρα υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης των σημειώσεων - παράδοσης της προηγούμενης, καθώς όλα τα στοιχεία είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή!
«Η νέα πραγματικότητα, που αποκαλείται ηλεκτρονική μάθηση, αποτελεί έναν πιο ελκυστικό τρόπο να γίνονται τα μαθήματα στο σχολείο και οι μαθητές αποδίδουν καλύτερα, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο ορίζοντας των γνώσεών τους, καθώς δέχονται καταιγισμό οπτικοακουστικών ερεθισμάτων μέσα στη σχολική αίθουσα», δήλωσε ο εκπαιδευτικός της Ε’ τάξης του σχολείου, Βασίλης Παπαλόης.
Εντυπωσιακό ρόλο παίζει η προβολή ταινιών, video και εκπαιδευτικών dvd ανάλογων με τις εκάστοτε ενότητες ιστορικού, ψυχαγωγικού και πληροφοριακού χαρακτήρα, που επιλέγει ο εκπαιδευτικός, συμπληρώνοντας έτσι την κλασική πηγή πληροφορίας, το βιβλίο.
«Ο δάσκαλος ξεφεύγει από τη στείρα διδασκαλία και οι μαθητές καλούνται να εμπλακούν ενεργά, ευχάριστα, δημιουργικά και παραγωγικά στη μαθησιακή διαδικασία», ανέφερε η εκπαιδευτικός της Στ’ τάξης του σχολείουΕυτυχία Ντάλλα και συμπλήρωσε: «Είμαστε περήφανοι που το σχολείο μας διαθέτει τέτοιου είδους αναβαθμισμένη τεχνολογία, η οποία αποτελεί πρόκληση και για μας στο να εξελιχθούμε όχι μόνο ως δάσκαλοι αλλά και ως άνθρωποι».
 ❍ ❍
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου προμηθεύτηκε τρεις διαδραστικούς πίνακες τον περασμένο Μάιο. Στην προμήθεια των πινάκων συνέβαλε οικονομικά ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Οι πίνακες αυτοί αξιοποιούνται στις τάξεις Ε’ και ΣΤ’. Οι δάσκαλοι εκπαιδεύτηκαν από την προμηθεύτρια εταιρεία για τη λειτουργία του διαδραστικού λογισμικού, καταχώρισαν στους υπολογιστές τα ηλεκτρονικά βιβλία των μαθημάτων των τάξεών τους και αξιοποίησαν τις τεχνολογικές τους γνώσεις προκειμένου να εξερευνήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες του νέου τρόπου διδασκαλίας.

πηγή   www.amarysia.gr

3 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ 4 ΔΗΜΟΤΙΚΟ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το 4 δημοτικό σχολειό Αμαρουσίου είναι το καλύτερο σε σχέσει με του δασκάλους και τους διαδραστικού πίνακες και δειεφθιντι και μραβο στιν κιρια ευτιχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το 4 δημοτικο σχολειο ειναι το καλυτερο σχολειο σε ολοκληρη την γη και εγς πηγενς σε αυτο το σχολειο!! πηγενς στη ε ταξη και εχω δασκαλο τον κυριο βασιλη παπαλοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή