Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Επιτυχημένη εκδήλωση της Microsoft Ελλάς και του «Χαμόγελου του παιδιού» με θέμα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων


Με μεγάλη επιτυχία αλλά και συμμετοχή των νέων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Microsoft Ελλάς και το «Χαμόγελο του Παιδιού», με  θέμα «Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Μέσα από τα μάτια των νέων».
Η εκδήλωση πραγματοποίθηκε την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Microsoft Ελλάς στο Μαρούσι και πολλοί ήταν οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από ιδιωτικά αλλά και δημόσια σχολεία, που προσήλθαν σε αυτήν, ώστε να ενημερωθούν αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ, Κ. Πατούλης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρωνικού Εγκλήματος, κ. Σφακιανάκης, ο Εμπορικός Διευθυντής της Microsoft Ελλάς κ. Κων/νος Λουκάς, ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Γιάννης Σύρρος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.
Ο κ. Κων/νος Λουκάς χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μίλησε για τους στόχους πρωτοβουλιών σαν αυτήν, λέγοντας: «Σταθερή μας προσπάθεια και επιδίωξη στη Microsoft Ελλάς είναι, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, να συμβάλουμε στην ενημέρωση του νεανικού κοινού και να προσφέρουμε χρήσιμες και απλές συμβουλές στους μαθητές για την ασφαλή τους πλοήγηση».
Για την εκδήλωση έκανε λόγο και ο κ. Γιαννούλης στο χαιρετισμό του, σημειώνοντας τα εξής: «Συναντήσεις όπως η σημερινή αποτελούν προτεραιότητα και εύχομαι τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Microsoft να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Η σημερινή συνάντηση είναι διαφορετική με τα παιδιά να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο».
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης με αφορμή την εκδήλωση αυτή, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη σχετική με το θέμα έρευνα του Αγλαΐα Κυριακού σε 897 έφηβους, σύμφωνα με την οποία ένας στους 100 έφηβους είναι εθισμένος, οχτώ στους 100 ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, το 4,2% έχει δεχτεί απειλές μέσω διαδικτύου, το 19% κάνει χρήση πορνογραφικού υλικού, ενώ η πλειοψηφία των εφήβων παρουσίασαν πτώση στη σχολική τους επίδοση και κατάθλιψη.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς, κα Έλενα Ζαγλαρίδου, ήταν εκείνη που μετά τους χαιρετισμούς των παρευρισκομένων, άνοιξε την εκδήλωση με την ενημέρωση των μαθητών για τα ρίσκα της πλοήγησης στο διαδίκτυο αλλά και τους τρόπους προστασίας από τους κινδύνους που κρύβει. Σύμφωνα λοιπόν με την κα Ζαγλαρίδου δεν κρύβονται πάντα τα πρόσωπα που βλέπουμε πίσω από μια φωτογραφία σε ένα κοινωνικό προφίλ, ενώ πολλές φορές όλοι μας έχουμε γίνει αποδέκτες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή αλληλογραφίας σε στυλ συναγερμου και s.o.s. που να μας προτρέπει να δώσουμε τα προσωπικά μας  στοιχεία ή αλληλογραφίας που να μας προτρέπει να πάρουμε φθηνά πράγματα.
Οι συμβουλές της κας Ζαγλαρίδου συνοψίζονται στις εξής: οι χρήστες (1) να «θωρακίζουν» τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενεργοποιώντας το Τοίχος Προστασίας του διαδικτύου, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας λογισμικό antivirus και διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας, (2) να αξιολογούν το περιεχόμενο που βρίσκουν στο διαδίκτυο και να μην εγκαθιστούν, μεταφορτώνουν ή αντιγράφουν υλικό (όπως εικόνες, video και μουσική), το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή ή διακινείται παρανόμως, (3) να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (όπως όνομα, διεύθυνση ή τηλέφωνο) και (4) να ενημερώνουν τους γονείς τους σε περίπτωση που δέχονται οποιαδήποτε παρενόχληση μέσω διαδικτύου ή όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.
 Στη συνέχεια ακολούθησε το πρώτο πάνελ συζήτησης, αποτελούμενο από δύο μαθητές του 1ου  Λυκείου Κηφισιάς, την εκπαιδευτικό Σίσσυ Γκίκα και την  κα Κωνσταντίνα Καρνάτσου, ως γονιό, με θέμα «Εμπειρία της χρήσης του Υπολογιστή στο σπίτι από τα παιδιά και τη σχέση με τους γονείς».
 Κατά τη συζήτηση αυτή οι μαθητές μίλησαν για τη σχέση τους με το διαδίκτυο και για τα μέτρα ασφαλείας που οι ίδιοι λαμβάνουν, για τη σχέση των γονιών τους με το διαδίκτυο, αλλά και για τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί στο σπίτι σε σχέση με τη χρήση του υπολογιστή.
 Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα: «Cyberbullying και άλλες απειλές, διάγνωση κινδύνων και έξυπνη αντιμετώπιση», συμμετείχαν δύο μαθήτριες από το Λύκειο Σχολής Ουρσουλίνων, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Διευθυντής στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
 Το Cyberbullying είναι ένα νέο φαινόμενο, το οποίο στην ουσία είναι κυβερνοτρομοκρατία, η παλιά «καζούρα», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σφακιανάκης, ο ποίος κατά την προσπάθειά του να το εξηγήσει ανέφερε πολλά παραδείγματα περιστατικών, όπου νέοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους, φτάνοντας ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Παράλληλα, από κοινού με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του παιδιού», κ. Γιαννόπουλο, διατύπωσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, μεταξύ των οποίων ήταν η σύσταση εθελοντικών ομάδων τεχνολογίας μέσα στα σχολεία, αποτελούμενων από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στόχος των ομάδων αυτών είναι οι ίδιοι οι νέοι να εκπαιδεύσουν τους ενήλικες στη χρήση της τεχνολογίας.
Μετά την ολοκλήρωση και των δύο θεμάτων, η εκδήλωση έφτασε στο τέλος της, με κύριο συμπέρασμα  ότι η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την έξυπνη αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών.
Η ενημέρωση και η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming, στη διεύθυνση http://onlinesafety.slpro.gr κι έτσι είχαν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν και μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στην ίδια διεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου