Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ένα Οραμα Εθνικής Εμβέλειας και Υψηλού Κύρους του Θόδωρου Αμπατζόγλου για το Μαρούσι.



 *Από πρωϊνή ανάρτηση  του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook

Σκέψεις μου με αφορμή το σημερινό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας:

"Πολιτιστική διπλωματία, Πολιτιστική Παράδοση και Τοπική Αυτοδιοίκηση:

O εκπολιτιστικός ρόλος των Δήμου Αμαρουσίου στην προάσπιση της Ιστορίας μας."

Ο πολιτισμός, με την ευρεία έννοια του όρου, αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο άτομα και κοινωνίες οικοδομούν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. 

Είναι ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο φαινόμενο, καθώς καλύπτει όλες
τις συλλογικές ανθρώπινες συμπεριφορές. Υπό αυτό το πρίσμα και παρατηρώντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συνδέονται με τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος τους ενισχύεται. 

Η Πολιτιστική Διπλωματία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά μέσα απ'το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον εκπολιτισμό των πολιτών αλλά και την προστασία της Πολιτιστικής Ταυτότητας και Κληρονομιάς, σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το Μαρούσι ως μια Διαχρονική Ολυμπιακή Πόλη με ισχυρό ιδεολογικό στίγμα, όπου ο πολιτισμός θα συμβάλει στην πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια του πληθυσμού, μέσω της επιμόρφωσης και της εκλεκτής ψυχαγωγίας, αναδεικνύοντας αφενός την τοπική πολιτιστική και αθλητική μας κληρονομιά, αναπτύσσοντας αφετέρου, το αίσθημα του σεβασμού της διαφορετικότητας και ανάδειξης της ελληνικής μας ταυτότητας. 

Αρχικά θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε τις έννοιες της ήπιας ισχύος και της πολιτιστικής διπλωματίας, δημιουργώντας θεσμούς παγκόσμιου κύρους που θα προσφέρουν διεθνή αναγνωρισιμότητα στο Μαρούσι σαν παγκόσμιας πόλης Ειρήνης & Πολιτισμού.

Στόχος μας θα είναι να παρουσιάσουμε τις θεωρητικές βάσεις της κάθε έννοιας, τις διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις. 

Μέσα από ένα πρακτικό επίπεδο, θα δημιουργήσουμε δράσεις  πολιτιστικής διπλωματίας σε σχέση με τους πολίτες που θα εκφραστούν μέσα από την άσκηση μιας πολιτιστικής πολιτικής από τα θεσμικά όργανα του κράτους σε συνεργασία  με τους  Οργανισμούς της Τοπικής μας  Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). 

Προς την κατεύθυνση αυτή θα  αναλύσουμε ορισμένα προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου διάφορων διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων, ενώ στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τον τρόπο που αυτά τα προγράμματα μπορούν να εφαρμοστούν στη δική μας Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να συνεισφέρουν αναπτυξιακά σε τοπικό επίπεδο αρχικά στην πόλη μας και σε εθνικό επίπεδο να ενισχύσουν και να συμβάλλουν στην ήπια πολιτιστική ισχύ της Ελλάδος στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Παγκόσμια Ειρήνη και την προώθηση ανάδειξη των Ολυμπιακών μας Αξιών.

Έτσι προφυλλάσουμε και προασπίζουμε την ιστορικότητα του Έθνους και της Φυλής μας σε μια σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, που βιάζεται να ισοπέδωσει κάθε έννοια εθνικής διαφορετικότητας.


Είναι βέβαιο ότι το Μαρούσι στην κατεύθυνση αυτή, έχει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο σε συνεργασία με τον Οικουμενικό Ελληνισμό της Διασποράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου